Szilvás linzertorta
top of page
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

Szilvás linzertorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt

  • 5 dkg cukor (nyírfa cukor)

  • 15 dkg margarin

  • 1 db tojás

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 kés hegynyi sütőpor

  • 1 csipet só

  • fahéj

  • reszelt citromhéj

  • búzadara

  • + szilva a tészta tetején elfektetve

Általában főzni úgy szoktam, hogy nézzük mi van hűtőben és abból egy igazi recept nélküli étet kreálok. Nem igazán szeretem a konkrét recepteket, mert azokhoz mindig kell valamit vásárolni, általában sok mindent és akkor az ember kedve el is megy a boltban, mert egy konkrét étel alapanyagai elég húzósak tudnak lenni. Ezzel szemben, ha szétnézel a hűtőben és találsz kicsit is egymáshoz illő összetevőket, bátran kísérletezz. Na, a sütést pont a fent leírtak alapján nem annyira kultiválom, mert ott pontosan be kell tartani a hozzávalók mennyiségét. Régen amikor csak szemezgettem a sütés-főzés tudományával, sosem értette, hogy a sütijeim miért nem sikerülnek, miért ragadnak le a tepsire, miért nem jönnek fel stb. ennek oka általában az volt, hogy elolvastam a hozzávalókat és elkezdtem összerakni, ja és a felénél olvastam végig pontosan a receptet, amikor már visszafordíthatatlan volt a helyzet. Most viszont került hozzám nem kis mennyiségű szilva és kolléganőm csinált egy isteni szilvás sütit, ami én is felbuzdultam és a fenti hozzávalókból (amiben persze van egy-két toldott alapanyag) elkészítettem életem első szilvás reszelt linzertortáját. Amikor megkóstoltam az első reakcióm ez volt: Sütök még egyet, annyira finom! :) Akkor leírom, hogy hogyan is készült: liszt + cukor + margarin (szoba hőmérsékletű) + tojás + vaníliás cukor + sütőpor + só = összekever, összegyúr. Elvileg nem kell sokáig gyúrni. Olvastam másik receptnél olyat, hogy egy 10-15 percig hűtőben pihentetni, na ezt én kihagytam.(Ma már ezt is betartom 2017.) Ez a mennyiség egy kb. 20cm átmérőjű sütőformára volt írva, de nekem egy 25cm-es van. Ebbe beletettem a 3/4-ét a tésztának és belenyújtottam a formába, ami szilikonos volt, így nem kentem ki semmivel. Ha kisebb lett volna a forma tudok szép peremet csinálni, de szerencsére nem ázott el a süti így nem hiányzott az sem. :) Tészta a formában, rászórtam fahéjat, na és akkor itt kell még egy kis búzadarát ráhinteni a tésztára, ha nagyon lédús a gyümi, akkor az felfogja a levet és nem ázik szét a tészta. Szilvákat nem túl sűrűn rátettem az alapra, rá fahéj még egyszer, kis reszelt citromhéj és porcukor. A maradék 1/4 tésztát, pedig fogtam és ráreszeltem az egész tetejére. Előmelegített sütőbe betettem és elvileg 180°-on 20 perc körülig kell sütni, na nekem gáz van szóval nem tudom milyen hőfokon sütöttem és pontosan meddig, de egy párszor ránéztem, amikor kezdett barnulni a reszelt tészta, úgy döntöttem készen van! Ezt máskor is és más gyümiből is ki fogom próbálni! Jó étvágyat!


bottom of page