Mióta is házasodunk?
top of page
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

Mióta is házasodunk?

Mit is jelent a házasság,


a Magyar Katolikus Lexikonból megtudhatjuk, miszerint a szó jelentése; egy férfi és egy nő egész életére szóló, szabad akaratából vállalt szövetség, mely természete szerint a házasfelek javára, gyermekek nemzésére és nevelésére irányul. (úgy gondolom ez egy kicsit maradi felefogás ma már...)


Harkényiné Weiser Ella fordításában találtam egy dokumentumot a neten, amely Edward Westermarck - Az Emberi Házasság Története és amiből engem az a rész kezdett el érdekelni, hogy hogyan is lett maga a házasság.

Edward_westermarck.jpg

Gondoltam első bejegyzésnek ez a téma lenne a legideálisabb és a sok polgári házasság sablonos és inkább törvényi megfogalmazása után találtam ezt az érdekes irományt, amely több mint 100 éve lett lefordítva!


Léteznek mesék az ősidőkből, uralkodókról és királyokról, akik alattvalóik között megteremtették a házasságot, hogy a nők és férfiak viszonyát szabályozzák.


Mahábháratában (ősi, mintegy háromezer éves, szanszkrit nyelvű hindu eposz) lehet először arról olvasni, hogy a nők abban az időben túl szabadon járhattak kelhettek és ha elhagyták ifjú párjukat (férjüket) akkor senki nem vethetett rájuk követ, mert akkor ez volt a szokás. Ezt a fajta viselkedést elégelte meg Swetakeu, Risi Uddalaka fia és behozta a törvényt, miszerint a nők a férjeiknek és a férjek asszonyaiknak hűséggel tartoznak.


Mahábhárata

Kínai évkönyvek pedig azt említik meg, hogy Fou-Hi császár megelégelte szintén a szabad életmódot, a nemek érintkezésének e korlátlanságát és behozta a házasságot. Addig a gyerekek szinte csak anyjukat ismerték, apjukat nem.


A régi egyiptomiak, pedig Menésnek köszönhették a házasság intézményét, a görögök pedig Kekrops-nak.


Magyarországon II. József fogalmazta meg először a polgári házasság eszméjét 1786-ban kiadott házassági pátensében.


jozsef.jpg

A polgári házasságról szóló 1894. évi XXXI. törvénycikk szentesítésére 1894. december 9-én került sor az egyházpolitikai reform keretében benyújtott többi törvénnyel együtt. A törvény hatályba lépését követően a házasságot kizárólag csak az erre illetékes polgári hatóságok előtt lehetett megkötni.


A polgári házasság - szemben az egyházi házassággal -, nem az egyház színe előtt, egyházi törvények szerint, hanem az állam által e célra kirendelt polgári tisztviselő előtt, a házassági jogot szabályozó állami törvény értelmében létrejött házasság.

A polgári házasság kérdése az állam és az egyház szétválasztásának egy részét képezte. A Magyar Királyságban a dualizmus korában éles belpolitikai viták hosszas sorozata után született meg, a Wekerle Sándor első kormánya által elfogadtatott egyházpolitikai törvények keretében.


Lehetne a témát még boncolgat, de nem megyek bele tanulmányi szinten, remélem nem veszi senki zokon, de aki ebből akarna diplomamunkát írni, annak a forrásokat csak ajánlani tudom! ;)


És ha ti is házasságon töritek a fejeteket, vagy már meg is van a nagy nap dátuma, akkor látogassátok meg az esküvői fotós csomagjaim oldalát itt és a galériát! Személyreszabott árajánlatot tudok nektek adni, pár információ után.

Források: http://mtdaportal.extra.hu/books_kulf/westrmarck_edward_az_emberi_hazassag_tortenete.pdf

http://ketten.5mp.eu/web.php?a=ketten&o=7ghsdjfmHY

http://hu.wikipedia.org/wiki/Polg%C3%A1ri_h%C3%A1zass%C3%A1g_a_dualizmus_kor%C3%A1ban

bottom of page